RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 562

14 вересня 2021 року

Науково-методичний семінар на тему: «Методика викладання галузевих юридичних дисциплін публічно-правового циклу»

Науково-методичний семінар на тему: «Методика викладання галузевих юридичних дисциплін публічно-правового циклу»

13 вересня 2021 року на юридичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна відповідно до плану роботи конституційного і муніципального права було проведено науково-методичний семінар на тему: «Методика викладання галузевих юридичних дисциплін публічно-правового циклу», в якому взяли участь викладачі кафедр конституційного і муніципального права, державно-правових дисциплін, міжнародного та європейського права ХНУ імені В.Н. Каразіна, голова науково-методичної комісії юридичного факультету, кандидат юридичних наук, доцент Ганна Зубенко, а також професор кафедри конституційного права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор Олег Марцеляк.

Науково-методичний семінар було проведено за результатами Школи з методики викладання юридичних дисциплін публічно-правового циклу (Конституційне право. Адміністративне право), яка проводилось за підтримки ОБСЄ 6-9 липня 2021 року у Київській області.

Доповідач доцент кафедри конституційного і муніципального права Градова Ю.В., яка брала участь в роботі Школи, розповіла присутнім про методику викладання дисциплін конституційного права та адміністративного права в зарубіжних країнах, зокрема Франції, Німеччини, США, а також інших ВНЗ України. Було зроблено акцент на необхідності наближення навчальних програм за структурою і наповненням до програм ЄФВВ для того, щоб студенти могли краще засвоїти матеріал, який потім буде винесений на вступне випробування до магістратури. Крім того, було зазначено на необхідності використання вирішення практичних задач (кейсів) на семінарських заняттях, оскільки питання ЄФВВ в більшості побудовані саме у вигляді кейсів, це б дало змогу студентам пристосуватись до такого виду роботи та вміти застосовувати здобуті знання на практиці.

В дискусії прийняв участь професор кафедри конституційного права Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Марцеляк, який зазначив, що що ґрунтовні теоретичні знання, які дають на лекції, мають бути основою для вирішення практичних завдань, а тому не потрібно відходити від класичних методів викладання. Він підкреслив необхідність різноманітних підходів до викладання навчальної дисципліни «Конституційне право».

Виконувач обовязків декану юридичного факультету, доктор юридичних наук, професор кафедри конституційного і муніципального права Віталій Серьогін відмітив, що навчальна програма дисципліни побудована таким чином, щоб студент отримав базові знання з конституційного права, а вже інші спецкурси кафедри поглиблено вивчають окремі інститути конституційного права.

Завідувач кафедри конституційного і муніципального права, кандидат юридичних наук, доцент Марк Воронов підбив підсумки семінару, зазначивши, що результати складання ЄФВВ студентами є одним із показників рейтингу ВНЗ, а тому важливою, але не єдиною задачею науково-педагогічного складу викладачів юридичного факультету є комплексна підготовка студентів до даного тестування.