RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 238

8 грудня 2023 року

Відбулася відкрита онлайн-лекція доцента Генуезького університету (Італійська Республіка) Енріко Альбанезі на тему «Вплив права ЄС на національне конституційне право»

Відбулася відкрита онлайн-лекція доцента Генуезького університету (Італійська Республіка) Енріко Альбанезі на тему «Вплив права ЄС на національне конституційне право»

06 грудня 2023 року в межах програми Erasmus+ Проєкту Модуль Жана Моне «Конституційне право ЄС» (Project 101047498-EU-Const) для студентів 3 курсу юридичного факультету, аспірантів, всіх охочих відбулася відкрита онлайн-лекція доктора філософії в галузі права, доцента кафедри конституційного права Генуезького університету (Італійська Республіка) Енріко Альбанезі на тему «Вплив права ЄС на національне конституційне право».

Енріко Альбанезі є доцентом кафедри конституційного права Генуезького університету (Італійська Республіка), молодшим науковим співробітником Інституту перспективних юридичних досліджень (IALS) Лондонського університету (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії), відомим фахівцем зпитань конституційного права та конституційного судочинства, впливу права ЄС та європейського права на національні правові системи. Пан Альбанезі в Україні читає лекції для студентів національних вищих навчальних закладів із низки питань стосовно процесу євроінтеграції нашої держави.

Під час лекції пан Альбанезі зауважив, що через пряму дію права ЄС та його верховенство над національним (навіть конституційним) правом, застосування права ЄС та ігнорування національного права є завданням, що покладається на суди загальної юрисдикції. Проте, деякі питання все ще вирішуються безпосередньо конституційними судами, зокрема вирішення антиномій між правом ЄС і контр-обмеженнями (зокрема, вищими цінностями національних конституцій). Це, у свою чергу, ставить під сумнів традиційні поняття конституційного права, такі як державний суверенітет, і порушує низку фундаментальних питань: чи є ЄС суверенним порядком, чи є держави-члени ЄС все ще суверенними?

З точки зору Е.Альбанезі як прибічника конституційного плюралізму, єдиним ключем до вирішення таких антиномій є судовий діалог між національними конституційними судами та Судом ЄС. Ці та інші актуальні для України питання булорозглянуто на лекції, а учасники мали унікальну можливість задати власні питання лектору.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Виконавчої агенції з освіти, аудіовізуалізації та культури Європейської Комісії.

У лютому 2024 року Е.Альбанезі планує відвідати Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, аби розпочати курс лекцій для студентів юридичного факультету про вплив права ЄС на конституційне право держав-членів.