RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 280

27 серпня 2024 року

ХІІ Літня школа конституційного права

ХІІ Літня школа конституційного права

У період з 28 липня- 4 серпня 2024 року відбувалася щорічна, вже ХІІ Літня школа конституційного права. У ній брала участь представниця юридичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна студентка 2 курсу групи ЮМП-21 Поліна Князєва. ХІІ Літня школа була присвячена наступній темі: «Конституціоналізм та війна: від in bello до post bellum».

Захід проводився в межах співпраці Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Конституційного Суду України. Спікерами на лекціях та модераторами на дискусіях зі студентами та аспірантами були судді Конституційного Суду України (Олександр Петришин, Василь Лемак, Оксана Грищук, Сергій Різник, Станіслав Шевчук, Галина Юровська), судді Європейського Суду з прав людини (Микола Гнатовський, Ана Марія Герра Мартінш), провідні українські науковці в галузі конституційного права (Михайло Савчин, Оксана Щербанюк, Юрій Барабаш, Олена Бориславська, Наталія Мішина, Григорій Берченко), а також представники інших державних органів, зокрема Вища рада правосуддя й Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, та міжнародних організацій.

Тематика кожного з шести днів школи була зосереджена на окремих питаннях: конституціоналізації правової системи, європейської інтеграції під час війни, права на справедливий суд, пріоритізації людської гідності та конституційної юстиції в часи війни. Крок за кроком учасники школи проходили шлях спрямований ретельному аналізу важливих аспектів конституціоналізму під час війни й після її завершення у його різних вимірах, обговорювали актуальні проблеми сьогодення та перспективи майбутнього. Взаємодія між спікерами та слухачами відбувалася у різних форматах, окрім інтерактивних лекцій проводилися панельні дискусії, «діалоги на веранді» та юридичний кінотеатр.

Кожен учасник Літньої школи мав можливість долучитися до активного обговорення нагальних питань конституціоналізму in bello, шляхів подальшого конституційно-правового розвитку України та інтеграції до європейської правової системи, продискутувати стосовно діяльності юрисдикційних державних органів під час війни.

Захід заслуговує дуже високої оцінки. Учасники також мали можливість добре відпочити, поспілкуватися в неформальній обстановці та набратися позитивних емоцій в мальовничому місці на території Закарпаття.